The Subiaco Oval Courtyard / Luigi Rosselli

first_img PG Airey & Associates Pty Ltd T/A Airey Taylor Consulting Year:  Manufacturers: Bisanna Tiles Australia The Subiaco Oval Courtyard / Luigi Rosselli Tony Hollingsworth of Omega Homes, Perth ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/539843/the-subiaco-oval-courtyard-luigi-rosselli Clipboard CopyAbout this officeLuigi RosselliOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSubiacoAustraliaPublished on August 21, 2014Cite: “The Subiaco Oval Courtyard / Luigi Rosselli” 21 Aug 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeArmchairsAndreu WorldGrand Raglan – Lounge ChairSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesPlantingSikaGreen RoofsStonesCosentinoSilestone Surfaces – Ethereal CollectionMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 8″Panels / Prefabricated AssembliesFranken-SchotterFacade Panels – Dietfurt LimestoneWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusWoodGustafsWood Cladding in St. Erik Eye HospitalLightsKKDCLighting – Groove FLEXMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Save this picture!© Edward Birch+ 26 Share Structural Engineer: “COPY” Projectscenter_img Photographs The Subiaco Oval Courtyard / Luigi RosselliSave this projectSaveThe Subiaco Oval Courtyard / Luigi Rosselli Architects: Luigi Rosselli Year Completion year of this architecture project Builder: CopyHouses•Subiaco, Australia 2014 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/539843/the-subiaco-oval-courtyard-luigi-rosselli Clipboard Photographs:  Edward Birch Manufacturers Brands with products used in this architecture project Project Architects:Kristina Sahlestrom, David MitchellHeritage Consultants:SIA Architects Pty LtdLandscape Architect:William DangarDesign Architects:Luigi Rosselli, Kristina SahlestromCity:SubiacoCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Edward BirchRecommended ProductsWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40WindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXWindowsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Unit-Glaze SystemEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAText description provided by the architects. Viewed from the street this unassuming family home hides a secret; a cluster of interconnected pavilions with an oval courtyard garden at their centre.Save this picture!Floor PlanThe publicly visible faces of the pavilions, aligned with the square geometry of the level block of land, are respectfully attuned to homogeneous character of the early 1900s federation era Subiaco streetscape – one of the best preserved suburbs in Perth – in the small scale of their pitched rooves, the updated interpretation of the traditional veranda that surrounds them, and the criss-cross pattern formed in the brickwork reclaimed from the dilapidated buildings that previously occupied the plot. This commitment to ensuring the new building’s façade is sympathetic with its period surroundings has led to it being enthusiastically adopted by the neighbourhood, yet stepping through the front entrance reveals this home to be anything but square.Save this picture!© Edward BirchThe elliptical courtyard, which runs diagonally through heart of the house from the front door to the back gate, is the focal point of the home in terms of both design and use. The courtyard divides the bedrooms from the living space with the entrance hall in the centre. From the entry one can view the whole courtyard with the living and bedroom wings flanking it, it is a very intimate and private space, minimally landscaped with a lawn, enhanced by a couple of mature growth trees existing on the block.Save this picture!© Edward BirchExternally the oval is bordered by another veranda with its Jarrah timber deck set at seat height, which provides the family with a theatrical open space to play and entertain that is visible and easily accessible from wherever they are in the house. It also showcases some of the more contemporary elements of the building in details such as the Luigi Rosselli Architects designed profiled aluminium wall cladding to the veranda and vertical sun shade louvres. Internally the courtyard lends its form to the surrounding buildings in the curves of the connecting corridors and partition glass panelling.Save this picture!© Edward BirchThe interiors of the house reflect the constructive tension in its timeless aspects such as the pitched roof forms, enhanced with exposed timber trusses and painted tongue and groove lining boards, small paned windows and traditional French doors, with the more modern materials such as the polished concrete and black steel fire surrounds, contemporary joinery finishes and Scandinavian furniture.Project gallerySee allShow lessC-Q Project / JSªSelected ProjectsAL House / Studio Arthur CasasSelected Projects Share Houses ArchDailylast_img read more